"ROBINSON KURUZO" ASARIDA INSONNING YASHASH UCHUN KURASHI (ACUMEN: INTERNATIONAL JOURNAL OF MULTIDISCIPLINARY RESEARCH, 2026)
Daniel Defoe ning "Robinson Kuruzo" asari insonning yakkalanib qolgan orolda yashash uchun kurashini tasvirlaydi. Bu asar, nafaqat biologik omon qolish jarayonini, balki ruhiy va axloqiy rivojlanishni ham o‘z ichiga oladi. Robinsonning orolda yashashga intilishi, tabiatga qarshi olib boradigan kurashi va ichki kuchlarini sinovdan o‘tkazish jarayonlari tahlil qilinadi. Asar, insonning omon qolish, o‘zini anglash va ichki yuksalish yo‘lida qarorlar qabul qilishdagi mantiqiy va hissiy jarayonlarni ko‘rsatadi. Asar orqali, insonning tirik qolish va maqsadga erishish uchun kurashi nafaqat jismoniy, balki ruhiy va axloqiy jihatdan ham o‘zgarishini yoritish maqsad qilingan.