“KALILA VA DIMNA”DA AXLOQIY TARBIYA G‘OYALARI (ACUMEN: INTERNATIONAL JOURNAL OF MULTIDISCIPLINARY RESEARCH, 2026)
“Kalila va Dimna” — qadimiy hind hikoyalari to‘plami bo‘lib, ularning asosi axloqiy tarbiya va insoniyatning turli fazilatlarini shakllantirishga qaratilgan. Ushbu asar orqali, Shekspir kabi klassik yozuvchilar o‘z vaqtida yashagan jamiyatlarning axloqiy va ijtimoiy qadriyatlarini tasvirlab, ularning tahlilini keltirgan. Bu maqolada “Kalila va Dimna” asaridagi axloqiy tarbiya g‘oyalari, ular orqali berilgan axloqiy saboqlar va ularning jamiyatga ta’siri haqida tahlil qilinadi. Axloqiy hikoyalardagi obrazlar va voqealar yordamida o‘quvchiga yaxshilik, haqiqat, sadoqat, adolat, o‘zini hurmat qilish kabi axloqiy fazilatlarni rivojlantirishning ko‘plab usullari taqdim etiladi. Ushbu asar, shuningdek, insonning turli holatlardagi xulq-atvori, jamiyatdagi o‘z o‘rnini topish va hamkorlik qilishning muhimligini ko‘rsatadi.