SAVDO VA UMUMIY OVQATLANISH KORXONALARINI SOLIQQA TORTISHNING O‘ZIGA XOS XUSUSIYATLARI (ACUMEN: INTERNATIONAL JOURNAL OF MULTIDISCIPLINARY RESEARCH, 2026)
Mazkur maqolada savdo va umumiy ovqatlanish korxonalarini soliqqa tortishning iqtisodiy va tashkiliy xususiyatlari tahlil qilingan. Ushbu sohalarning soliq bazasini shakllantirish, daromadlarni hisoblash mexanizmlari hamda amaldagi soliq tizimida qo‘llaniladigan soliq turlari yoritilgan. Shuningdek, mazkur tarmoqlarda soliq ma’murchiligining o‘ziga xos jihatlari, yashirin iqtisodiyot xavfi, naqd pul aylanmasining yuqoriligi va raqamlashtirish jarayonlarining ahamiyati ilmiy jihatdan asoslangan. Maqolada savdo va umumiy ovqatlanish sektorida soliq tizimini takomillashtirish bo‘yicha amaliy tavsiyalar ishlab chiqishga xizmat qiladi.