JIGAR EXINOKOKI (ACUMEN: INTERNATIONAL JOURNAL OF MULTIDISCIPLINARY RESEARCH, 2026)
Jigar exinokoki — bu Echinococcus granulosus lichinkalarining jigar to‘qimasida rivojlanishi natijasida hosil bo‘ladigan parazitar kista bo‘lib, u Echinococcosisning eng ko‘p uchraydigan shaklidir. Kasallik zoonoz xarakterga ega bo‘lib, asosan chorvachilik rivojlangan hududlarda keng tarqalgan. Tadqiqotning maqsadi jigar exinokokining etiologiyasi, patogenezi, klinik kechishi, diagnostikasi va zamonaviy davolash usullarini tahlil qilishdan iborat. Materiallar va metodlar sifatida mikrobiologiya, parazitologiya hamda klinik tibbiyotga oid ishonchli adabiyotlar tahlil qilindi. Natijalar shuni ko‘rsatdiki, jigar exinokokida kistaning sekin o‘sishi, immunologik reaksiyalar va asoratlar (kista yorilishi, infeksiya qo‘shilishi) muhim ahamiyatga ega. Zamonaviy diagnostika usullari — ultratovush tekshiruvi, kompyuter tomografiya va serologik testlar kasallikni erta aniqlash imkonini beradi.Xulosa qilib aytganda, jigar exinokoki erta aniqlanmasa og‘ir asoratlarga olib keluvchi kasallik bo‘lib, profilaktika, o‘z vaqtida tashxis va kompleks davolash muhim hisoblanadi.