GIPERTONIYA KASALLIGINI ERTA ANIQLASH VA UNING OLDINI OLISH YO‘LLARI (ACUMEN: INTERNATIONAL JOURNAL OF MULTIDISCIPLINARY RESEARCH, 2026)
Ushbu ilmiy maqolada arterial gipertoniya (AG) kasalligini erta aniqlash va uning oldini olishning dolzarb yo‘llari atroflicha tahlil qilingan. Tadqiqotning maqsadi AGning patogenezi, xavf omillari, zamonaviy diagnostika usullari va profilaktika strategiyalarini o‘rganishdan iborat. Maqolada O‘zbekistonda AGning tarqalishi, ayniqsa yoshlar orasida ortib borayotganligi va uning ijtimoiy-iqtisodiy ahamiyati yoritilgan. Erta diagnostika usullari, jumladan, uy sharoitida qon bosimini o‘lchash, ambulator qon bosimi monitoringi va skrining dasturlari batafsil ko‘rib chiqilgan. Shuningdek, birlamchi, ikkilamchi va uchlamchi profilaktika choralari, sog‘lom turmush tarzi tamoyillari, to‘g‘ri ovqatlanish, jismoniy faollik, stressni boshqarish va zararli odatlardan voz kechishning ahamiyati ilmiy asoslangan ma’lumotlar bilan bayon etilgan. Tadqiqot natijalari AGning oldini olish va aholi salomatligini mustahkamlash bo‘yicha amaliy tavsiyalar berishga qaratilgan.