KLASTRIDIAL VA NOKLASTRIDIAL INFEKSIYALAR ULARNING TIBBIYOTDAGI AHAMIYATI. (ACUMEN: INTERNATIONAL JOURNAL OF MULTIDISCIPLINARY RESEARCH, 2026)
Anaerob infeksiyalar, xususan klostridial va noklastridial (nekklostridial) infeksiyalar tibbiyot amaliyotida eng og‘ir va hayot uchun xavfli holatlardan biri hisoblanadi. Klostridial infeksiyalar asosan spora hosil qiluvchi obligat anaerob bakteriyalar (Clostridium perfringens, C. septicum, C. novyi, C. histolyticum va boshqalar) tomonidan chaqiriladi hamda gazli gangrena (klostridial miyonekroz), tetanoz, botulizm, psevdomembranoz kolit (C. difficile) kabi kasalliklarni keltirib chiqaradi.