GIPOTIREOZ: KLINIK BELGILARI, DIAGNOSTIKASI VA DAVOLASH YONDASHUVLARI (ACUMEN: INTERNATIONAL JOURNAL OF MULTIDISCIPLINARY RESEARCH, 2026)
Gipotireoz qalqonsimon bezning yetarli miqdorda gormon ishlab chiqarmasligi bilan tavsiflanadigan endokrin holat bo‘lib, organizmdagi metabolik jarayonlarning sekinlashuvi bilan kechadi. Kasallik charchoq, sovuqqa sezuvchanlik, qabziyat, teri qurishi, vazn ortishi, kognitiv sustlashish va yurak urishining sekinlashuvi kabi belgilar bilan namoyon bo‘lishi mumkin. Eng ko‘p uchraydigan sabablar qatoriga autoimmun tireoidit, ayniqsa Hashimoto kasalligi, qalqonsimon bez operatsiyasi, radioyod bilan davolash, ayrim dorilar va yod yetishmovchiligi kiradi. Tashxis odatda zardobdagi TSH va erkin T4 ko‘rsatkichlari asosida qo‘yiladi. Davolashning asosiy usuli levotiroksin bilan o‘rnini bosuvchi terapiya hisoblanadi. Vaqtida aniqlanmagan yoki nazorat qilinmagan gipotireoz yurak-qon tomir tizimi, reproduktiv salomatlik va homiladorlikka salbiy ta’sir ko‘rsatishi mumkin.