KIMYO TERAPIYA VA KIMYO PROFILAKTIKANING MIKROBIOLOGIK VA MOLEKULYAR BIOLOGIK ASOSLARI (ACUMEN: INTERNATIONAL JOURNAL OF MULTIDISCIPLINARY RESEARCH, 2026)
Ushbu ilmiy maqolada kimyoterapiya va kimyoprofilaktikaning mikrobiologik hamda molekulyar-biologik asoslari tizimli ravishda tahlil qilinadi. Tadqiqotning dolzarbligi infeksion kasalliklarning keng tarqalishi, mikroorganizmlarning antibiotiklarga chidamliligi ortib borayotgani va samarali profilaktik strategiyalarga ehtiyoj ortib borayotgani bilan belgilanadi. Ishda bakteriyalar, viruslar va boshqa patogenlarning hujayra darajasidagi tuzilishi, metabolizmi hamda genetik apparatiga ta’sir etuvchi kimyoviy preparatlarning ta’sir mexanizmlari yoritilgan. Shuningdek, antibiotiklar, antiviral vositalar va immunomodulyatorlarning molekulyar nishonlari, jumladan DNK replikatsiyasi, oqsil sintezi va ferment tizimlariga ta’siri tahlil qilinadi. Kimyoprofilaktikaning asosiy prinsiplari, xususan, infeksiya rivojlanishining oldini olishda qo‘llaniladigan preparatlarning samaradorligi va xavfsizligi baholanadi. Tadqiqot natijalari zamonaviy tibbiyotda infeksion kasalliklarni davolash va oldini olish strategiyalarini takomillashtirishga xizmat qiladi.