RIM IMPERIYASINING QULASHI SABABLARI:IQTISODIY VA IJTIMOIY OMILLAR (ACUMEN: INTERNATIONAL JOURNAL OF MULTIDISCIPLINARY RESEARCH, 2026)
Ushbu maqolada Rim imperiyasining qulashi jarayonida muhim rol o‘ynagan iqtisodiy va ijtimoiy omillar tahlil qilinadi. Xususan, iqtisodiy inqiroz, soliq tizimidagi muammolar, inflyatsiya va ishlab chiqarishning pasayishi kabi omillar imperiya barqarorligiga qanday ta’sir ko‘rsatgani yoritiladi. Shu bilan birga, jamiyatdagi tabaqalanishning kuchayishi, qullik tizimining inqirozi, demografik o‘zgarishlar va ijtimoiy beqarorlikning ortishi Rim jamiyatining zaiflashuviga olib kelgani ko‘rib chiqiladi. Tadqiqot natijalari Rim imperiyasining tanazzuli murakkab va ko‘p omilli jarayon bo‘lib, iqtisodiy va ijtimoiy muammolar uning asosiy sabablaridan biri bo‘lganini ko‘rsatadi.