CHAQALOQLARDA ANTIBIOTIKLARNI NOJO‘YA TA’SIRLARI (ACUMEN: INTERNATIONAL JOURNAL OF MULTIDISCIPLINARY RESEARCH, 2026)
Ushbu ilmiy maqolada chaqaloqlarda antibiotiklarni qo‘llash bilan bog‘liq nojo‘ya ta’sirlar, ularning farmakokinetik va farmakodinamik xususiyatlari, hamda organizmning yoshga xos sezuvchanligi chuqur tahlil qilinadi. Neonatal davrda jigar ferment tizimlari va buyrak ekskretor funksiyasining yetilmaganligi antibiotiklarning to‘planishiga va toksik ta’sirlarining kuchayishiga olib kelishi mumkin. Maqolada aminoglikozidlar, beta-laktam antibiotiklar va xloramfenikol kabi preparatlarning chaqaloqlardagi o‘ziga xos nojo‘ya ta’sirlari (ototoksiklik, nefrotoksiklik, “kulrang bola sindromi”) ilmiy manbalar asosida yoritilgan. Shuningdek, antibiotikoterapiya xavfsizligini oshirish, dozani individual tanlash va monitoring qilish zarurligi asoslab berilgan.