JADID TAFAKKURI VA ZAMONAVIY DAVLAT QURILISHIDA MAHMUDXO’JA BEHBUDIY MEROSI (ACUMEN: INTERNATIONAL JOURNAL OF MULTIDISCIPLINARY RESEARCH, 2026)
Mazkur maqolada Mahmudxo’ja Behbudiyning ma’rifatparvarlik, milliy ong va matbuot erkinligi haqidagi qarashlari tahlil qilinadi hamda ularning zamonaviy O’zbekiston islohotlari bilan uzviy bog’liqligi ochib beriladi. Muallif Behbudiy ilgari surgan “ma’rifat orqali taraqqiyot”, “milliy o’zlikni anglash” va “erkin fikr maydoni” g’oyalarining bugungi ta’lim tizimi islohotlari, konstitutsiyaviy yangilanishlar hamda axborot makoni rivoji misolida amaliy ifodasini ko’rsatadi. Maqolada jadidlar merosining tarixiy davomiyligi va uning hozirgi davlatchilik konsepsiyasidagi ahamiyati ilmiy asosda yoritiladi.