ZAMONAVIY TURMUSH TARZIDA GIPODINAMIYANING BOLALAR VA O‘SMIRLARDA ARTERIAL QON BOSIMI KO‘RSATKICHLARIGA TA’SIRI VA UNING FIZIOLOGIK TAHLILI (ACUMEN: INTERNATIONAL JOURNAL OF MULTIDISCIPLINARY RESEARCH, 2026)
Zamonaviy turmush tarzida bolalar va o‘smirlar orasida jismoniy faollikning keskin kamayishi gipodinamiya holatining keng tarqalishiga olib kelmoqda. Gipodinamiya yurak-qon tomir tizimi faoliyatiga, xususan arterial qon bosimi ko‘rsatkichlariga salbiy ta’sir ko‘rsatadi. Ushbu maqolada gipodinamiya (kam harakatlilik) sharoitida yurak-qon tomir tizimida yuzaga keladigan funksional va fiziologik o‘zgarishlar, xususan arterial qon bosimi ko‘rsatkichlariga ta’siri tahlil qilinadi. Jismoniy faollikning yetishmasligi vegetativ nerv tizimi muvozanatining buzilishi, qon tomirlar tonusining ortishi hamda gormonal regulyatsiya o‘zgarishlari orqali arterial gipertenziya rivojlanish xavfini oshirishi ilmiy asosda yoritib berilgan.