SIYDIK TOSH KASALLIKLARINI MINI-INVAZIV DAVOLASHDA LITOTRIPSIYANING AHAMIYATI. (ACUMEN: INTERNATIONAL JOURNAL OF MULTIDISCIPLINARY RESEARCH, 2026)
Siydik tosh kasalligi zamonaviy urologiyaning dolzarb muammolaridan biri bo‘lib, uning tarqalishi dunyo miqyosida ortib bormoqda. Kasallikning patogenezida metabolik buzilishlar, siydik yo‘llari infeksiyalari, iqlim sharoiti va turmush tarzi muhim o‘rin tutadi. So‘nggi o‘n yilliklarda mini-invaziv jarrohlik usullarining joriy etilishi siydik tosh kasalligini davolash samaradorligini sezilarli darajada oshirdi. Xususan, masofaviy zarba to‘lqinli litotripsiya, kontaktli litotripsiya hamda perkutan nefrolitotripsiya usullari ochiq jarrohlik amaliyotiga nisbatan kam travmatikligi, qisqa reabilitatsiya davri va asoratlar xavfining pastligi bilan ajralib turadi.