YENGIL VA MUSTAHKAM KOMPOZIT MATERIAL TAYYORLASH: ZAMONAVIY YONDASHUVLAR, TEXNOLOGIYALAR VA AMALIY AHAMIYATI (ACUMEN: INTERNATIONAL JOURNAL OF MULTIDISCIPLINARY RESEARCH, 2026)
Kompozit materiallar zamonaviy sanoatning eng istiqbolli yo‘nalishlaridan biri bo‘lib, ular yengillik, yuqori mustahkamlik, korroziyaga chidamlilik, uzoq xizmat muddati hamda konstruktiv moslashuvchanlik kabi ustun xususiyatlarga ega. Ayniqsa, aviatsiya, avtomobilsozlik, qurilish, energetika, tibbiyot va sport sanoatida kompozitlarning ulushi yildan-yilga ortib bormoqda. Ushbu maqolada yengil va mustahkam kompozit materiallar tayyorlashning nazariy asoslari, kompozitning tarkibiy qismlari, mustahkamlovchi tolalar va matritsa turlari, ishlab chiqarish texnologiyalari, mexanik xossalarni oshirish yo‘llari, sifat nazorati hamda ekologik jihatlar keng tahlil qilinadi. Shuningdek, zamonaviy kompozitlar yaratishda nanomateriallardan foydalanish, interfeys muammolari, qatlamli tuzilma dizayni va amaliy qo‘llanilish yo‘nalishlari haqida ilmiy asoslangan xulosalar beriladi