MIYA VA ONG: MEXANIZM VA O‘ZINI ANGLASH O‘RTASIDAGI ONTOLOGIK (MAVJUDIY) FARQ. (ACUMEN: INTERNATIONAL JOURNAL OF MULTIDISCIPLINARY RESEARCH, 2026)
Inson o‘zini anglaydigan mavjudotdir. U nafaqat yashaydi, balki yashayotganini biladi. Aynan shu jihat — o‘zini bilish, o‘z mavjudligini ichidan sezish — inson tajribasining markazida turadi. Kundalik nutqda biz bu holatni “ong” deb ataymiz. Miya esa, ko‘pincha, ong bilan tenglashtiriladi. Ammo bu tenglashtirish qulay bo‘lsa-da, chuqurroq tahlilda muammoli ko‘rinadi. Chunki miya — tananing bir qismi, ong esa — tajribaning o‘zi.