YURAK-QON TOMIR KASALLIKLARINING RIVOJLANISHIDA METABOLIK VA GEMODINAMIK OMILLARNING O‘ZARO TA’SIRI (ACUMEN: INTERNATIONAL JOURNAL OF MULTIDISCIPLINARY RESEARCH, 2026)
Ushbu maqolada yurak-qon tomir kasalliklarining rivojlanishida metabolik va gemodinamik omillarning o‘zaro ta’siri chuqur tahlil qilinadi. Metabolik buzilishlar, xususan dislipidemiya, insulin rezistentligi va semizlik kabi holatlarning yurak faoliyatiga ta’siri gemodinamik o‘zgarishlar bilan uzviy bog‘liqligi yoritib beriladi. Shuningdek, arterial bosimning oshishi, yurak yuklamasining ortishi va miokard strukturasidagi funksional o‘zgarishlarning patogenetik mexanizmlari ko‘rib chiqiladi. Maqolada zamonaviy ilmiy manbalar asosida metabolik va gemodinamik omillarning o‘zaro ta’siri yurak-qon tomir patologiyalarining og‘irlashishiga qanday ta’sir ko‘rsatishi tahlil qilinadi. Tadqiqot natijalari yurak kasalliklarini erta aniqlash, samarali davolash va individual profilaktika strategiyalarini ishlab chiqishda muhim ahamiyat kasb etadi.