STATISTIK KUZATISH VA UNING IQTISODIY TAHLILDAGI O‘RNI (ACUMEN: INTERNATIONAL JOURNAL OF MULTIDISCIPLINARY RESEARCH, 2026)
Maqolada statistik kuzatishning iqtisodiy tahlildagi hal qiluvchi o‘rni tizimli yoritiladi. Statistik kuzatish iqtisodiy tahlilning “kirish nuqtasi” bo‘lib, unda qo‘yilgan maqsad, ob’ekt-qiyofalarning to‘g‘ri aniqlanishi, ko‘rsatkichlar ta’rifi, qamrov va vaqt mezonlarining mosligi keyingi hisob-kitoblar sifatini belgilab beradi. O‘zbekiston sharoitida statistik kuzatishning ahamiyati, ayniqsa, tanlanma tadqiqotlar, ma’muriy ma’lumotlar va milliy hisoblar tizimi talablari bilan uyg‘un holda ortmoqda. Darsliklar va amaliy metodik materiallar misolida kuzatish xatolari, ishonchlilikni ta’minlash, ma’lumotlarni nazorat qilish hamda raqamli transformatsiya sharoitida ma’lumot sifatiga qo‘yiladigan yangi talablar tahlil qilinadi.