GIPOGLEKIMIK HOLATLARNING KLINIK VA LABORATOR BAHOSI: KOMA XAVFI VA PROGNOZ (ACUMEN: INTERNATIONAL JOURNAL OF MULTIDISCIPLINARY RESEARCH, 2026)
Gipoglekimik koma — qondagi glyukoza darajasining keskin pasayishi natijasida yuzaga keladigan, markaziy asab tizimining shoshilinch buzilishi bilan tavsiflanadigan hayot uchun xavfli endokrin patologiya hisoblanadi. Ushbu maqolada gipoglekimik koma bilan bog‘liq klinik va laborator indikatorlar tahlil qilinib, koma rivojlanishining prognoz omillari o‘rganiladi. Tadqiqot natijalari shuni ko‘rsatdiki, glyukoza darajasining tez va sezilarli pasayishi neyron faoliyatining buzilishi, kognitiv disfunktsiya va markaziy asab tizimi shikastlanishiga olib keladi. Maqola gipoglekimik komaning erta tashxisi, monitoringi va individual davolash strategiyalarini ishlab chiqishning klinik ahamiyatini yoritadi.