AWS’DA XARAJATGA YO‘NALTIRILGAN TIZIM DIZAYNI (ACUMEN: INTERNATIONAL JOURNAL OF MULTIDISCIPLINARY RESEARCH, 2025)
Ushbu maqolada Amazon Web Services (AWS) bulutli platformasida xarajatga yo‘naltirilgan tizim dizayni muammolari va ularni optimallashtirish usullari tahlil qilinadi. Pay-as-you-go modeli asosida ishlovchi bulutli infratuzilmalarda foydalanuvchilar soni va trafik hajmi oshishi bilan tizim xarajatlarining keskin ko‘payishi kuzatiladi. Maqolada noto‘g‘ri arxitektura tanlovi, ortiqcha resurs ajratish (over-provisioning) va monitoring yetishmasligi AWS xarajatlarining oshishiga olib keluvchi asosiy omillar sifatida ko‘rib chiqiladi. Shuningdek, real kontentga boy veb-platforma modeli asosida optimallashtirilgan arxitektura taklif etilib, auto scaling, caching va serverless yondashuvlarning xarajatlarni kamaytirishdagi samaradorligi tahlil qilinadi. Tadqiqot natijalari shuni ko‘rsatadiki, xarajatni hisobga olgan holda loyihalangan tizim dizayni yuqori yuklama sharoitida ham iqtisodiy va texnik barqarorlikni ta’minlaydi.