ISHLAB CHIQARISH XARAJATLARI (ACUMEN: INTERNATIONAL JOURNAL OF MULTIDISCIPLINARY RESEARCH, 2025)
Mazkur maqolada ishlab chiqarish xarajatlari iqtisodiy nazariyaning muhim kategoriyasi sifatida keng qamrovda tahlil qilinadi. Xarajatlarning mohiyati, shakllanish mexanizmlari va ularning firma faoliyatidagi o‘rni nazariy hamda amaliy jihatdan yoritiladi. Tadqiqot davomida ishlab chiqarish xarajatlarining klassik va zamonaviy talqinlari, ularning ishlab chiqarish hajmi, texnologik daraja va bozor sharoitlari bilan o‘zaro bog‘liqligi asoslab beriladi. Shuningdek, xarajatlarni boshqarish va optimallashtirish masalalari iqtisodiy samaradorlik va raqobatbardoshlikni ta’minlash nuqtai nazaridan tahlil qilinadi. Olingan xulosalar ishlab chiqarish xarajatlarini chuqur anglash va ularni oqilona boshqarish firmalarning barqaror rivojlanishida hal qiluvchi ahamiyatga ega ekanligini ko‘rsatadi.