DAVLAT BYUDJETINING IJTIMOIY_IQTISODIY RIVOJLANISHDAGI O’RNI (ACUMEN: INTERNATIONAL JOURNAL OF MULTIDISCIPLINARY RESEARCH, 2025)
Mazkur maqolada davlat byudjetining ijtimoiy-iqtisodiy rivojlanishdagi o‘rni nazariy va amaliy jihatdan chuqur tahlil qilinadi. Tadqiqotda davlat byudjeti orqali iqtisodiy o‘sishni rag‘batlantirish, ijtimoiy tenglikni ta’minlash va aholi farovonligini oshirish mexanizmlari yoritiladi. Byudjet xarajatlarining tarkibi, ularning ijtimoiy sohalarga yo‘naltirilishi hamda iqtisodiy barqarorlikka ta’siri kompleks yondashuv asosida baholanadi. Ilmiy izlanish davomida davlat byudjetining qayta taqsimlovchi funksiyasi, fiskal siyosatning makroiqtisodiy muvozanatni ta’minlashdagi roli va byudjet mablag‘laridan foydalanish samaradorligini oshirish masalalari asoslab beriladi. Tadqiqot natijalari davlat byudjetini boshqarish siyosatini takomillashtirish va ijtimoiy-iqtisodiy rivojlanishni qo‘llab-quvvatlashda ilmiy-amaliy ahamiyat kasb etadi.