BOLALARDA MUSIQIY TASAVVUR SHAKLLANISHIDA SUN’IY INTELLEKTNING TIZIMLI KOGNITIV-METODOLOGIK ASOSLARI (ACUMEN: INTERNATIONAL JOURNAL OF MULTIDISCIPLINARY RESEARCH, 2025)
Ushbu tadqiqotda bolalarda musiqiy tasavvurni shakllantirish jarayonida sun’iy intellekt (SI) texnologiyalarining kognitiv-metodologik asoslari tizimli yondashuv orqali tahlil qilindi. Mazkur ish musiqiy idrok, ritmik-melodik tasavvur, audiovizual fikrlash va ijodiy assotsiatsiyalarni rivojlantiruvchi SI-modellarining funksional mexanizmlarini pedagogik jarayonga integratsiya qilish imkoniyatlarini asoslaydi. Tadqiqotda neyrotarmoqlar, generativ modellar, adaptiv o‘quv algoritmlari, multimodal sensor platformalar va bola miya faoliyatiga moslashtirilgan kognitiv yuklamani optimallashtirish texnologiyalarining musiqiy tasavvurga ta’siri empirik va nazariy jihatdan ko‘rib chiqildi.