GEPATIT B KASALLIKLARI EPIDEMOLOGIYASI (ACUMEN: INTERNATIONAL JOURNAL OF MULTIDISCIPLINARY RESEARCH, 2025)
Gepatit B — bu jigarni zararlovchi, virusli infeksion kasallik bo‘lib, u asosan qon, jinsiy aloqa yo‘li va ona sutidan bolaga yuqadi. Kasallikning epidemiologiyasi uning yuqish manbalari, tarqalish yo‘llari, xavf guruhlari va profilaktik choralarini o‘rganishga qaratilgan. Gepatit B butun dunyoda, xususan, Osiyo va Afrika mintaqalarida keng tarqalgan. Kasallikning oldini olishda vaksina eng samarali vosita hisoblanadi. Shuningdek, gigiyena qoidalariga rioya qilish, xavfsiz qon quyish amaliyotlarini yo‘lga qo‘yish va aholini sog‘lom turmush tarziga o‘rgatish epidemiologik nazoratning muhim qismidir.