BOLALARDA PERIODONTAL TO‘QIMALARNING YALLIG‘LANISH MEXANIZMLARI: KLINIK VA IMMUNOLOGIK TAHLILI (ACUMEN: INTERNATIONAL JOURNAL OF MULTIDISCIPLINARY RESEARCH, 2025)
Bu maqola pediatrik periodont to‘qimalardagi yallig‘lanish mexanizmlarini klinik va immunologik nuqtai nazardan tahlil qiladi. Adabiyot tahlili pro- va anti-inflamatuar mediatorlar (masalan, IL-1β, IL-6, TNF-α, IL-17 va IL-10), yallig‘lanishdagi innate va adaptiv immun komponentlar, gingival crevicular fluid (GCF) biomarkerlari va bolalar organizmining o‘ziga xos reaksiyalarini yoritadi. Maqolada shu ma’lumotlar asosida diagnostika, monitoring va kelajakdagi immunomodulyator yondashuvlarni amaliy jihatdan qanday qo‘llash bo‘yicha tavsiyalar beriladi.