MODA SANOATIDA EKOLOGIK TOZA GAZLAMALARDAN FOYDALANISH AHAMIYATI (ACUMEN: INTERNATIONAL JOURNAL OF MULTIDISCIPLINARY RESEARCH, 2025)
Moda sanoati global ekologik muammolarning asosiy manbalaridan biri sifatida ko‘rilmoqda; xususan, kimyoviy ishlov berilgan sintetik tolalar muhitning ifloslanishi, suv resurslarining isrofi va karbon izining ortishiga olib kelmoqda. Ushbu maqola moda sanoatida ekologik toza gazlamalardan foydalanishning ijtimoiy-iqtisodiy, texnologik va ekologik jihatlarini o‘rganishga bag‘ishlanadi. Tadqiqotda organik paxta, bambuk tolasi, lyocell, qayta ishlangan polyester, qo‘ziqorin mikromassasidan olingan biomateriallar kabi barqaror tolalarning kimyoviy, fizik hamda ekspluatatsion xossalari tahlil qilinadi. Empirik kuzatuvlar ekologik toza gazlamalar iste’molchilarning sog‘lig‘i, korxonalar brend obro‘si va ekologik barqarorlik darajasini oshirishda muhim omil bo‘lib xizmat qilishini ko‘rsatadi. Xalqaro tajribalar asosida ishlab chiqilgan metodologiya yordamida ekologik gazlamalarning iqtisodiy samaradorligi baholanadi. Tadqiqot natijalari moda sanoatining kelajakdagi barqaror modelini shakllantirishda ekologik toza gazlamalarning strategik ahamiyatga egaligini tasdiqlaydi.