TIKUVCHILIKDA DIZAYN VA TEXNOLOGIYANING UYG‘UNLIGI: INNOVATSION YONDASHUVLAR VA ISHLAB CHIQARISH JARAYONINING SAMARADORLIGI (ACUMEN: INTERNATIONAL JOURNAL OF MULTIDISCIPLINARY RESEARCH, 2025)
Tikuvchilik sanoati zamonaviy texnologiyalar jadal rivojlanayotgan bir sharoitda nafaqat estetik talablarga javob beruvchi mahsulotlar yaratishni, balki dizayn va texnologik jarayonlarning o‘zaro uyg‘unlashtirilgan holda ishlashini talab qiladigan murakkab tizimga aylandi. Ushbu maqolada tikuvchilikda dizayn tamoyillari bilan texnologik jarayonlarning o‘zaro ta’siri, ularning integratsiyasi natijasida mahsulot sifati va ishlab chiqarish samaradorligiga erishish mexanizmlari tahlil qilinadi. Tadqiqot dizayn, konstruksiyalash, modellashtirish, texnologik ishlov berish va ishlab chiqarishning raqamlashtirilgan modellarini o‘rgangan holda, innovatsion texnologiyalar (3D-modellashtirish, CAD/CAM tizimlari, avtomatlashtirilgan kesish uskunalari)ning amaliy natijalarga ta’sirini ochib beradi. Empirik natijalar dizayn va texnologiyaning uyg‘unligi mahsulotni individuallashtirish, energiya tejamkorligini ta’minlash, ishlab chiqarish tannarxini kamaytirish va jahon standartlariga mos sifat ko‘rsatkichlariga erishishda hal qiluvchi omil ekanini tasdiqlaydi.