BOSHLANG‘ICH SINF O‘QUVCHILARINING DARSDAN TASHQARI MASHG‘ULOTLARDA OG‘ZAKI NUTQINI RIVOJLANTIRISHNING PSIXOLOGIK-PEDAGOGIK XUSUSIYATLARI. (ACUMEN: INTERNATIONAL JOURNAL OF MULTIDISCIPLINARY RESEARCH, 2025)
Mazkur maqolada boshlang‘ich sinf o‘quvchilarining darsdan tashqari mashg‘ulotlarda og‘zaki nutqini rivojlantirish jarayonining psixologik va pedagogik asoslari yoritilgan. Bolalarning yosh xususiyatlari, nutq rivojlanish bosqichlari hamda o‘qituvchi faoliyatining roli tahlil qilinadi. Shuningdek, darsdan tashqari mashg‘ulotlarning turlari, ularning ta’lim-tarbiyaviy ahamiyati va samaradorligini oshirishga xizmat qiluvchi metodik tavsiyalar keltirilgan. Tadqiqot natijalari shuni ko‘rsatadiki, o‘yinli, ijodiy va interfaol usullar orqali tashkil etilgan mashg‘ulotlar o‘quvchilarning nutq faolligini, so‘z boyligini va muloqot madaniyatini sezilarli darajada rivojlantiradi.