TUPROQ EKOSISTEMALARINI MUHOFAZA QILISHDA AYRIM DORIVOR O‘SIMLIKLARNING AHAMIYATI (ACUMEN: INTERNATIONAL JOURNAL OF MULTIDISCIPLINARY RESEARCH, 2025)
Ushbu maqolada tuproq ekosistemalarini muhofaza qilishda dorivor o‘simliklarning roli, ularning sog‘liqni saqlash va iqtisodiy sohalardagi ahamiyati tahlil qilinadi. So‘nggi yillarda dorivor o‘simliklar nafaqat tibbiyotda, balki funktsional oziq-ovqatlar, bioaktiv moddalar manbai sifatida ham muhim ahamiyat kasb qilmoqda. Maqolada yo‘lbars yong‘og‘i (Cyperus esculentus) misolida uning tarkibidagi vitaminlar, minerallar, antioksidantlar va xun tolalari inson salomatligini mustahkamlashda foydali ekanligi ko‘rsatiladi. Shu bilan birga, dorivor o‘simliklarning iqtisodiy salohiyati va ularni keng ko‘lamda ishlab chiqarish istiqbollari tahlil qilinadi.