O‘RTA OSIYO XVI ASR MINIATYURA SAN’ATIDA SAROY HAYOTI AKS ETISHI VA TASVIRIY REALIZMNING SHAKLLANISHI (ACUMEN: INTERNATIONAL JOURNAL OF MULTIDISCIPLINARY RESEARCH, 2025)
Ushbu maqolada O‘rta Osiyoda XVI asr miniatyura san’atining asosiy xususiyatlari, xususan, saroy hayoti va adabiy manbalar tasviri hamda tasviriy realizmning shakllanish jarayoni tahlil etilgan. Miniatyura asarlarida saroy marosimlari, hukmdorlar hayoti, ziyofatlar va adabiy syujetlar orqali ijtimoiy-madaniy muhit aks ettirilgan. maqolada miniatyura san’ati Sharq xalqlarining ko‘hna badiiy meroslari qatorida tahlil qilinib, miniatyura nafaqat bezak san’ati, balki xalqning tarixiy xotirasi, estetik didi va ma’naviy qarashlarini mujassamlashtiruvchi hodisa sifatida o‘rganiladi.