BOLALARDA TISH EMALI MINERALLASHUVINING BUZILISHI VA PERIODONT KASALLIKLARI RIVOJLANISHI O‘RTASIDAGI BOG‘LIQLIK (ACUMEN: INTERNATIONAL JOURNAL OF MULTIDISCIPLINARY RESEARCH, 2025)
Ushbu maqolada bolalarda tish emali minerallashuv jarayonidagi buzilishlar va periodont kasalliklari rivojlanishi o‘rtasidagi o‘zaro bog‘liqlik tahlil qilindi. Tish emalining gipominerallashuvi nafaqat kariyes, balki periodont to‘qimalarining yallig‘lanish jarayonlariga ham bevosita ta’sir ko‘rsatishi ilmiy manbalar asosida ko‘rsatib o‘tilgan. Emal strukturasi, biologik minerallar, ftor va kalsiyning roliga hamda og‘iz gigiyenasi omillariga alohida e’tibor qaratilgan. Maqolada emal buzilishlari va periodont kasalliklari o‘rtasidagi bog‘liqlikni kamaytirish bo‘yicha profilaktik tavsiyalar ishlab chiqilgan.