QIZIL RAYHON (TULSI) (ACUMEN: INTERNATIONAL JOURNAL OF MULTIDISCIPLINARY RESEARCH, 2025)
Mazkur maqolada Qizil rayhon (Tulsi, Ocimum sanctum L.) o‘simligining tibbiyotdagi o‘rni, biologik faol moddalari, farmakologik ta’siri hamda xalq tabobati va zamonaviy farmatsevtikadagi qo‘llanilish yo‘nalishlari yoritilgan. Tadqiqot natijalari shuni ko‘rsatadiki, rayhon o‘simligi tarkibida efir moylari, flavonoidlar, eugenol, saponinlar, fenol birikmalari va askorbin kislotasi mavjud bo‘lib, ular organizmda antibakterial, yallig‘lanishga qarshi, immunomodulyator, antioksidant va stressga qarshi ta’sir ko‘rsatadi.