QIRQBOG'IMNING TIBIYYOTDAGI SHIFOBAXSH XUSUSIYATLARI. (ACUMEN: INTERNATIONAL JOURNAL OF MULTIDISCIPLINARY RESEARCH, 2025)
Ushbu maqolada xalq tabobatida qadimdan qo‘llanib kelinayotgan qirqbo‘g‘im (Equisetum arvense L.) o‘simligining biologik tarkibi, farmakologik xususiyatlari va zamonaviy tibbiyotdagi qo‘llanilish sohalari tahlil qilingan. Tadqiqotda o‘simlikning kimyoviy komponentlari – flavonoidlar, saponinlar, kremniy kislotasi, alkaloidlar va antioksidant moddalar organizmdagi yallig‘lanish jarayonlarini kamaytirish, buyrak faoliyatini yaxshilash, siydik haydovchi va antiseptik ta’sir ko‘rsatishini ilmiy asosda yoritilgan.