ODAMIYLIK SINOVLARI: ODAM BOʻLISH ASARI TALQINIDA (ACUMEN: INTERNATIONAL JOURNAL OF MULTIDISCIPLINARY RESEARCH, 2025)
Mazkur maqolada Oʻzbek adabiyotining salmoqli vakillaridan biri boʻlgan Oʻlmas Umarbekovning “Odam boʻlish qiyin” asari tahlil qilinadi. Asarda insoniylik, mehr-oqibat, axloqiy poklik, halollik va jamiyatda shaxsning tutgan oʻrni kabi muhim maʼnaviy-axloqiy masalalar oʻrtaga tashlanadi. Muallif oddiy insonlar hayoti misolida murakkab ichki kechinmalarni, ijtimoiy adolatsizlikka qarshi kurashish, oila va jamiyat oldidagi burch kabi mavzularni yuksak badiiy mahorat bilan tasvirlaydi. Asarning asosiy gʻoyasi — haqiqiy odam boʻlish, ya’ni hayotda halol, pok, mehribon va fidoyi inson boʻlib yashash oson emasligi, lekin aynan shunday bo’lish zarurligi haqida chuqur falsafiy mushohadalarga undaydi