ÁMET BAQSÍ DÓRETIWSHILIGI (ACUMEN: INTERNATIONAL JOURNAL OF MULTIDISCIPLINARY RESEARCH, 2025)
Orta ásirdegi shıǵıstıń ullı alımlarınıń biri, watanlasımız Ábiw áli Ibn Sina ( Avicenna) óz zamanında kishkenelerdi tárbiyalaw máselesine ayrıqsha dıqqat bólip, buǵan baylanıslı pikirin tómendegishe bildirgen edi: «Balanıń tilegin orınlawda eki usıldı qollanıw dárkar: birinshiden, onı áste ǵana terbetiw, ekinshiden, onıń uyqılawı ushın dástúriy besik jırınıń namasına salıp, qosıq aytıw aqılǵa muwapıq keledi. Balanıń usı usıllardı qabıllaw qásiyetine baylanıslı onda dene tárbiyası hám sazǵa degen uqıplılıq iske asadı».