SHAXMAT TARIXI VA ZAMAONAVIY SHAXMAT (ACUMEN: INTERNATIONAL JOURNAL OF MULTIDISCIPLINARY RESEARCH, 2025)
Shaxmat — dunyo miqyosida eng qadimgi va mashhur strategik o'yinlardan biridir. Uning tarixi ming yillar davomida shakllangan, bu o'yinning yuksalishi va rivojlanishi juda ko'p bosqichlarni o'z ichiga oladi. Shaxmatning zamonaviy shakli, asosan, Yevropa va Hindistondan kelib chiqqan va bir qancha ixtirolar va qoidalar asosida shakllangan. Ushbu maqolada shaxmatning tarixiy rivojlanishiga va zamonaviy shaxmatning xususiyatlariga batafsil to'xtalib o'tamiz.