PAXTA VA PISTA YOG‘I ISTE’MOLINING BACHADON MIOMASINING RIVOJLANISHIGA TA’SIRI (ACUMEN: INTERNATIONAL JOURNAL OF MULTIDISCIPLINARY RESEARCH, 2025)
Ushbu tadqiqotda paxta va pista yog‘larining ayollar salomatligiga, ayniqsa, bachadon miomasining rivojlanishiga bo‘lgan ta’siri qiyosiy tahlil qilindi. Klinik kuzatuvlar va biokimyoviy ko‘rsatkichlar asosida paxta yog‘ining yallig‘lanishni kuchaytirishi va estrogen darajasini oshirishi mioma rivojlanish xavfini ortirishi aniqlandi. Aksincha, pista yog‘i antioksidant va gormon muvozanatini saqlovchi xususiyatlari bilan miomaning o‘sishini sekinlashtirishi mumkin