XOTIRA HAQIDA TUSHUNCHA VA UNING NERV FIZALOGIK ASOSI (ACUMEN: INTERNATIONAL JOURNAL OF MULTIDISCIPLINARY RESEARCH, 2025)
Futbol — dunyo bo‘ylab eng mashhur sport turlaridan biri hisoblanadi. Futbolning 19-20 asrlarda rivojlanishi nafaqat sport olamiga, balki ijtimoiy va madaniy sohalarga ham katta ta’sir ko‘rsatdi. Ushbu maqolada futbolning kelib chiqishi, 19asrda Buyuk Britaniyada futbolning rasmiylashtirilishi va uni global miqyosda tarqatishdagi roli haqida so‘z yuritiladi. Futbolning rivojlanishi, professional o‘yinchilar, xalqaro musobaqalar va FIFA tashkilotining shakllanishi haqida batafsil tahlil qilinadi. 20-asrda futbolning ijtimoiy va madaniy roli, shuningdek, jahon bo‘ylab futbolni ommalashtirishda televizion va radio vositalarining ahamiyati ko‘rib chiqiladi. Shuningdek, futbolning xalqaro musobaqalarda, jumladan, FIFA Jahon Chempionati va UEFA Chempionlar Ligasi kabi yirik turnirlarda jamiyatdagi ahamiyatini va uning o‘zaro xalqlararo munosabatlarni qanday  mustahkamlashiga ta’siri tahlil qilinadi.