TA’SIRLANGAN ICHAK SINDROMI MAVJUD BOʻLGAN BEMORLARDA ICHAK MIKROBIOTSENOZINI BAHOLASH. (ACUMEN: INTERNATIONAL JOURNAL OF MULTIDISCIPLINARY RESEARCH, 2025)
Ta’sirlangan ichak sindromi — ichakning funksional kasalliklaridan biri bo‘lib, o‘zida qorin og‘rig‘i, puflanish, diareya yoki konstipatsiya kabi simptomlarni keltirib chiqaradi. Ta’sirlangan ichak sindromi ning aniq etiologiyasi hozirgi kunga qadar to‘liq tushunilmagan, lekin so‘nggi yillarda ichak mikrobiotasining bu kasallikdagi roli diqqat markazida bo‘lib qolmoqda. Ichak mikrobiotsenozining o‘zgarishi, ya'ni ichakda yashovchi bakteriyalar, zamburug‘lar va boshqa mikroorganizmlar tarkibining buzilishi, ta’sirlangan ichak sindromi rivojlanishiga ta’sir ko‘rsatishi mumkin.