R DASTURLASH TILIDA QISHLOQ XO‘JALIGIDAGI IQTISODIY JARAYONLARNI PROGNOZLASH: BUG‘DOY HOSILDORLIGI MISOLIDA (ACUMEN: INTERNATIONAL JOURNAL OF MULTIDISCIPLINARY RESEARCH, 2025)
Ushbu maqolada R dasturlash tilida qishloq xo‘jaligi sohasida bug‘doy hosildorligini prognozlashning samarali usullari ko‘rsatilgan. 2015-2024 yillar ma’lumotlari asosida bug‘doy hosildorligi prognozlari berilib, 2025-2026 yillar uchun istiqbol prognozlari tuzildi. Maqolada ARIMA modeli va lineer regressiya usullari yordamida ma’lumotlar tahlil qilinib, 2025 va 2026 yillarda O‘zbekiston hududida hosildorlikning qanday o‘zgarishini kutish mumkinligi ko‘rsatilgan. R dasturlash tili yordamida amalga oshirilgan bu tahlil qishloq xo‘jaligi uchun samarali qarorlar qabul qilishda muhim ahamiyatga ega. Bu maqola qishloq xo‘jaligida bug‘doy ekishni optimallashtirish va hosildorlikni oshirishga yordam berishi mumkin.