R DASTURLASH TILIDA QISHLOQ XO‘JALIGIDAGI IQTISODIY JARAYONLARNI MODELLASHTIRISH: BUG‘DOY HOSILDORLIGI MISOLIDA (ACUMEN: INTERNATIONAL JOURNAL OF MULTIDISCIPLINARY RESEARCH, 2025)
Ushbu maqolada R dasturlash tilidan foydalanib qishloq xo‘jaligida bug‘doy hosildorligini modellashtirish bo’yicha amaliy yondashuvlar taqdim etiladi. Modelni qurish jarayoni avvalo oddiy matematik tenglamalar asosida bayon etiladi, so‘ng Python, Excel VBA va MATLAB tillarida modellashtiriladi. Yakunda R tilida model ishlab chiqiladi va boshqa tillar bilan qiyosiy tahlil qilinadi. Maqolada R dasturlash tilining statistik kuchi, grafik imkoniyatlari va amaliy jihatdan qulayligi ochib beriladi. Shuningdek, hozirgi zamonaviy agrotexnologiyalar uchun R tilining yangi imkoniyatlari va innovatsion yechimlari yoritiladi.