TIL VA MADANIYAT UYG'UNLIGIDA SHAXS OBRAZINING SHAKLLANISHI: FRAZEOLOGIK BIRLIKLAR TAHLILI ASOSIDA (ACUMEN: INTERNATIONAL JOURNAL OF MULTIDISCIPLINARY RESEARCH, 2025)
Mazkur maqolada til va madaniyat o‘zaro uyg‘unligining shaxs obrazini shakllantirishdagi roli frazeologik birliklar misolida tahlil qilinadi. Har bir xalq tilida mavjud bo‘lgan frazeologik birliklar o‘zida milliy xarakter, ijtimoiy qadriyatlar va shaxsga nisbatan bo‘lgan munosabatni aks ettiradi.Shaxs obrazi til orqali namoyon bo‘ladi. Ayniqsa, xalq orasida keng tarqalgan iboralar va frazeologizmlar orqali jamiyatda shaxs qanday qabul qilinishi, unga nisbatan qanday ijtimoiy me’yorlar mavjudligi oydinlashadi.Frazeologik birliklar orqali ijobiy va salbiy shaxs sifatlari, ularning qadrlanishi yoki tanqid qilinishi, jamiyatdagi roliga berilgan baholar tahlil qilinadi. Bu orqali xalq tafakkuri, madaniy me’yor va qadriyatlar tizimi aniqlanadi.Tadqiqot natijalari til va madaniyat uyg‘unligining shaxs obrazini shakllantirishdagi semantik va konnotativ xususiyatlarini ko‘rsatib beradi.