ГЛАУКОМА: БЕЛГИЛАРИ ВА ДАВОЛАШ УСУЛЛАРИ (ACUMEN: INTERNATIONAL JOURNAL OF MULTIDISCIPLINARY RESEARCH, 2025)
Глаукома – кўриш нервининг зарарланишига олиб келадиган кўз касалликлари гуруҳидир. Кўз ички босимининг (КИБ) ошиши натижасида юзага келади ва даволанмаса, кўриш қобилиятининг ёмонлашувига олиб келади. Глаукомани "кўришнинг тихий ўғриси" деб ҳам аташади, чунки кўришнинг йўқолиши одатда секин ва симптомларсиз содир бўлади. Кўрликнинг олдини олиш учун ўз вақтида ташхис қўйиш ва даволаш жуда муҳимдир.