ПРЕЭКЛАМПСИЯ ВА ГИПЕРТЕНЗИВ ҲОЛАТЛАР: ҲОМИЛАДОРЛИКДАГИ ХАВФЛАР, ДИАГНОСТИКА ВА ДАВОЛАШ УСУЛЛАРИ (ACUMEN: INTERNATIONAL JOURNAL OF MULTIDISCIPLINARY RESEARCH, 2025)
Преэклампсия ва ҳомиладорликдаги гипертензив ҳолатлар она ва чақалоқ саломатлиги учун жиддий хавф туғдиради. Ушбу мақолада преэклампсиянинг патофизиологияси, диагностика усуллари ва даволаш стратегиялари кўриб чиқилган. Илмий адабиётлар таҳлилига асосан, ҳомиладорликдаги гипертензиянинг турли шакллари, уларнинг учраш тезлиги ва оқибатлари таҳлил қилинди. Натижаларга кўра, гестацион гипертензия ҳомиладор аёлларда энг кўп учрайдиган ҳолат (6%), преэклампсия эса 4.2% ҳолатларда аниқланган. Замонавий терапия усуллари, жумладан, магний сульфат ва антигипертензив дори воситалари билан даволаш самарадорлиги тасдиқланган. Ҳомиладорлик давридаги гипертензив ҳолатларни эрта аниқлаш ва уларнинг олдини олишга қаратилган тадқиқотларни ривожлантириш муҳим аҳамият касб этади.