BAKTERIYALARNI ANTIBIOTIKLARGA CHIDAMLI SHAKLLANTIRISHNING PAYDO BO‘LISH MEXANIZMLARI (ACUMEN: INTERNATIONAL JOURNAL OF MULTIDISCIPLINARY RESEARCH, 2025)
Ushbu maqolada bakteriyalarni antibiotiklarga chidamli shakllantirishning paydo bo‘lish mexanizmlari tahlil qilinadi. Bakteriyalar tomonidan antibiotiklarga qarshilik ko‘rsatish, ularning genetik o‘zgarishlari va muhitga moslashuv jarayonlari natijasida yuzaga keladi. Ushbu mexanizmlar, genetik mutatsiyalar, gorizontal gen uzatish va antibakterial moddalarni yo‘qotish yoki o‘zgartirish orqali bakteriyalarning hayotiyligini ta‘minlashga yordam beradi. Maqolada, shuningdek, antibiotiklarga chidamlilikning rivojlanishiga ta’sir qiluvchi omillar, misollar va ularning klinik ahamiyati haqida so‘z boradi. Bakteriyalarni antibiotiklarga chidamli qilish mexanizmlarini tushunish, ularni samarali davolash strategiyalari bilan kurashishda muhim ahamiyatga ega.