QARAQALPAQ XALÍQ AWÍZEKI QOSÍQLARÍNDA ADAM KONCEPTINIŃ SÁWLELENIWI (ACUMEN: INTERNATIONAL JOURNAL OF MULTIDISCIPLINARY RESEARCH, 2024)
XX ásir aqırlarında biziń jámiyetimizde ekonomikalıq, tariyxıy, siyasıy hám ruwxıy rawajlanıw jolına tústi desek qátelespeymiz. Bul ózgerisler nátiyjesinde til biliminde jańa baǵdarlar, terminler, sózlik quram rawajlanıp bardı. Búgingi kúnde antropotsentrik baǵdarda izertlewler alıp barıw zamanagóy til biliminiń tiykarǵı máseleleriniń birine aylandı. Dúnya til biliminiń lingvopragmatika, lingvokulturologiya, kognitiv til bilimi, psixolingvistika, neyrolingvistika, etnolingvistika, diskursiv analiz sıyaqlı baǵdarlarda adam faktorın izertlew obiektiniń tiykarın quraydı. Bul tarawlardıń júzege keliwi ilimde adamdı jáne de tereńirek, hár tárepleme úyreniw bolıp esaplanadı.