FOTOSINTEZNINNG YORUGʻLIK BOSQICHI (ACUMEN: INTERNATIONAL JOURNAL OF MULTIDISCIPLINARY RESEARCH, 2024)
Fotosintezning yorug'likka bog'liq reaktsiyalari deb ham ataladigan yorug'lik bosqichi fotosintetik jarayonning birinchi bosqichi bo'lib, quyosh energiyasi ushlanib, kimyoviy energiyaga aylanadi. Bu bosqich xloroplastlarning tilakoid membranalarida sodir bo'lib, xlorofill va boshqa pigmentlar tomonidan yorug'likning yutilishini o'z ichiga oladi. So'rilgan energiya adenozin trifosfat (ATP) va kamaytirilgan nikotinamid adenin dinukleotid fosfat (NADPH) ishlab chiqarishni rag'batlantiradi, ular keyingi qorong'u bosqich (Kalvin tsikli) uchun energiya va kamaytiradigan quvvat sifatida xizmat qiladi. Bundan tashqari, suv molekulalari fotoliz deb ataladigan jarayonda bo'linadi va kislorodni yon mahsulot sifatida chiqaradi. Ushbu maqolada fotosintezdagi yorug'lik bosqichining asosiy mexanizmlari, tarkibiy qismlari va biologik ahamiyati ko'rib chiqiladi.