(untitled) (ACUMEN: INTERNATIONAL JOURNAL OF MULTIDISCIPLINARY RESEARCH, 2026)
Ushbu maqolada Surxondaryo viloyati yerusti suvlari tarkibidagi metall ionlarini voltampermetrik usulda aniqlashning ilmiy-amaliy ahamiyati, metodik asoslari, namuna olish tartibi, tahlil jarayonining bosqichlari va ekologik monitoringdagi o‘rni yoritiladi. Surxondaryo viloyati Amudaryo havzasi bilan bog‘liq bo‘lgan murakkab gidroekologik hudud hisoblanadi. Viloyat hududida Surxondaryo, To‘palangdaryo, Qoratog‘daryo, Sheroboddaryo, kanallar, suv omborlari va kollektor-drenaj tarmoqlari mavjud bo‘lib, ular qishloq xo‘jaligi, ichimlik suvi ta’minoti, sanoat va maishiy ehtiyojlarda muhim manba sifatida foydalaniladi. Metall ionlari, xususan Cu²⁺, Zn²⁺, Pb²⁺, Cd²⁺, Fe³⁺, Mn²⁺, Ni²⁺ va Cr³⁺ ionlarining suvda ortiqcha to‘planishi suv ekotizimlari, tuproq unumdorligi, o‘simliklar fiziologiyasi va inson salomatligi uchun xavf tug‘dirishi mumkin. Voltampermetrik usul metall ionlarini past konsentratsiyalarda aniqlashga imkon beradigan sezgir, nisbatan tezkor va laboratoriya hamda dala monitoringi uchun qulay elektroanalitik metodlardan biridir. O‘zbekiston gidrometeorologik monitoring tizimida og‘ir metallar qatorida mis, rux, kadmiy, temir, simob va xrom kabi ko‘rsatkichlar kuzatilishi qayd etilgan.