(untitled) (ACUMEN: INTERNATIONAL JOURNAL OF MULTIDISCIPLINARY RESEARCH, 2026)
Ushbu maqolada Al-Hakim at-Termiziyning hayoti, ilmiy faoliyati hamda tasavvuf ta’limoti rivojiga qo‘shgan hissasi izchil yoritiladi. Alloma IX asrda Termiz shahrida tug‘ilib, yoshligidan diniy ilmlarni chuqur egallagan, hadis, fiqh va tasavvuf sohalarida yetuk olim sifatida shakllangan. Maqolada uning ilmiy safarlari, ustozlari va o‘z davridagi ilmiy muhit bilan aloqalari haqida ham ma’lumot beriladi shuningdek, at-Termiziyning tasavvufiy qarashlari, xususan, “Xatm al-avliyo” asarida ilgari surilgan avliyolik tushunchasi, ruhiy kamolot bosqichlari va qalb pokligi haqidagi g‘oyalari tahlil qilinadi. Uning insonning ma’naviy yetuklikka erishish yo‘lidagi qarashlari, nafsni poklash va ilohiy muhabbatga erishish masalalariga alohida e’tibor qaratgani ko‘rsatib beriladi.