(untitled) (ACUMEN: INTERNATIONAL JOURNAL OF MULTIDISCIPLINARY RESEARCH, 2026)
Homiladorlik davrida dori vositalarini qo‘llash klinik farmakologiyaning eng murakkab va mas’uliyatli yo‘nalishlaridan biri hisoblanadi, chunki farmakoterapiya nafaqat ona organizmiga, balki homila rivojlanishiga ham bevosita ta’sir ko‘rsatadi. Ushbu maqolada homiladorlikda qo‘llaniladigan dori vositalarining xavf va foyda nisbati, teratogen ta’sir mexanizmlari hamda FDA va xalqaro tasniflash tizimlari asosida dori xavfsizligini baholash yoritiladi. Shuningdek, antibiotiklar, antihipertenzivlar, analgetiklar va vitamin preparatlari misolida klinik amaliyotda eng ko‘p uchraydigan holatlar tahlil qilinadi. Tadqiqot natijalari homiladorlikda farmakoterapiyani individual yondashuv asosida tanlash zarurligini ko‘rsatadi va xavfsiz davolash strategiyalarini ishlab chiqishga xizmat qiladi.