(untitled) (ACUMEN: INTERNATIONAL JOURNAL OF MULTIDISCIPLINARY RESEARCH, 2026)
Ushbu maqolada manbashunoslikda ilmiy tadqiqotlarning asosiy turlari, ularning nazariy va amaliy yo‘nalishlari, tarixiy manbalarni aniqlash, tasniflash, tavsiflash, tanqidiy tahlil qilish hamda ilmiy muomalaga kiritish jarayonlari tahlil qilinadi. Manbashunoslik tarix fanining fundamental sohasi sifatida tarixiy voqelikni manbalar asosida xolis o‘rganishga xizmat qiladi. Maqolada yozma, moddiy, etnografik, lingvistik, folklor, tasviriy va zamonaviy axborot manbalarining ilmiy tadqiqotlardagi o‘rni yoritiladi. Nazariy manbashunoslik, amaliy manbashunoslik, arxeografiya, paleografik, diplomatik, matnshunoslik va qiyosiy-tanqidiy tadqiqotlar manbashunoslikdagi muhim ilmiy yo‘nalishlar sifatida ko‘rib chiqiladi.